Rock on, girls!


Iată că a sosit ziua de 8 martie şi cum altcumva aş putea să o sărbătoresc aici, pe Muzika Magika, decât publicând un articol prin care să îmi arăt recunoştinţa faţă de câteva dintre femeile care şi-au pus amprenta asupra scenei rock şi metal internaţionale şi autohtone de-a lungul anilor prin creaţiile artistice şi prezenţa scenică, încântându-mi auzul şi privirea. Evident, articolul de faţă nu are nici pe departe pretenţia de a epuiza subiectul, pentru asta fiind nevoie de o carte întreagă.

Janis Joplin

De-a lungul timpului, scena rock şi metal internaţională a fost dominată de câteva prezenţe feminine emblematice. Poate că prima mare personalitate feminină a rock-ului a fost Janis Joplin. Deşi contemporană cu nume legendare precum Jim Morrison sau Jimi Hendrix, nu a fost eclipsată deloc de personalitatea acestora, influenţând prin creaţiile sale o întreagă generaţie de tineri şi fiind jelită de milioane de oameni atunci când s-a stins prematur din viaţă în 1970, la vârsta de 27 de ani. Odată cu trecerea anilor şi cu diversificarea rock-ului, în mod firesc şi prezenţa feminină s-a intensificat. Anii 1970 au pus pe harta rock-ului/metalului mai multe formaţii feminine sau parţial feminine de primă mână. În primul rând e vorba de trupa canadiană Heart, înfiinţată în 1973 de către surorile Ann şi Nancy Wilson. Formaţia a scos câteva albume reuşite în primii ani ai carierei, însă a cunoscut un succes comercial fulminant abia în a doua jumătate a anilor 1980, când a editat două albume care vor rămâne pentru totdeauna în memoria fanilor, şi anume „Heart” în 1985, şi „Bad Animals” în 1987, ultimul conţinând printre altele şi deja legendara piesă „Alone.” O altă formaţie feminină notabilă este Girlschool din Marea Britanie, înfiinţată în 1978. Trupa şi-a făcut un nume ca parte a curentului New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM), devenit cunoscută şi datorită colaborării cu cei de la Motörhead. De asemenea, Girlschool este activă şi în prezent, având deja în spate o carieră prestigioasă care depăşeşte trei decenii. Anii 1970 au fost şi martorii exploziei punk-ului pe scena muzicală, iar una dintre cele mai importante exponente ale genului rămâne trupa britanică Siouxie and the Banshees, fondată de solista Siouxue Sioux în 1976. De-a lungul carierei, trupa a avut în componenţă (e drept, doar meteoric) şi câteva nume uriaşe ale scenei precum Sid Vicious (Sex Pistols) sau Robert Smith (The Cure), explorând cu succes şi alte teritorii muzicale, cum ar fi gothic rock-ul sau post punk-ul.

Doro Pesch (ex-Warlock)

Mergând mai departe în timp, ajungem la o altă personalitate a rock-ului mondial: Joan Jett. Artista şi-a câştigat notorietatea în 1981 când a lansat alături de cei de la Blackhearts preluarea piesei „I Love Rock’n’Roll”, cântată iniţial de formaţia Arrows. De atunci, această piesă a devenit unul din imnurile rock-ului, ajungând una dintre cele mai difuzate şi apreciate melodii de gen. Anii 1980 au adus în prim-plan heavy metal-ul, care în acest deceniu a cunoscut un real succes de public, aducând în prim-plan şi două voci feminine de clasă: Doro şi Lita Ford. Prima s-a remarcat prin vocea sa distinctă şi personalitatea puternică în calitate de solistă a trupei germane Warlock, alături de care a cunoscut numeroase succese între 1982 şi 1988. Albumul clasic „Triumph and Agony,” lansat în 1987, este o mostră cât se poate de elocventă a talentului ei vocal şi componistic. Iar după ce formaţia s-a desfiinţat, a început o carieră solo care continuă şi în ziua de azi. Lita Ford, cealaltă solistă de succes din această perioadă, deşi şi-a început cariera în anii 1970 ca membră al trupei feminine The Runaways, a devenit cunoscută publicului larg ca artistă solo odată cu lansarea albumului intitulat „Lita” în 1988. Duetul său cu Ozzy Osbourne de pe piesa „Close My Eyes Forever” rămâne una dintre baladele de neuitat ale genului. Din păcate după succesul comercial din această perioadă, cariera Litei Ford a luat-o pe o pantă descendentă, revenirea discografică de acum doi ani neavând succesul scontat.

Sabina Classen (Holy Moses)

De asemenea, în acest deceniu, şi alte subgenuri metalice, precum thrash metal sau death metal au luat cu asalt lumea metalului, ducând intensitatea şi agresivitatea muzicii şi a mesajului liric la nivele necunoscute până în acel moment. Deşi la acea dată părea destul de greu de conceput că prezenţa feminină se poate insinua chiar şi aici, din fericire această temere nu s-a adeverit. Nume precum Sabina Classen şi Jo Bench au ajuns deja sinonime cu thrash metal-ul, respectiv death metal-ul. Prima dintre ele este solista vocală a trupei germane Holy Moses, înfiinţată în 1980. Sabina s-a remarcat prin ferocitatea sa vocală, făcând furori în lumea metalelor grele şi demonstrând că nu este cu nimic mai prejos decât colegii ei de breaslă Mille Petrozza (Kreator) sau Tom Angelripper (Sodom). Iar Jo Bench, basista şi unul din veteranii formaţiei britanice Bolt Thrower, rămâne una dintre cele mai respectate figuri ale genului death metal datorită perseverenţei şi devotamentului său, calitate din ce în ce mai rară în lumea muzicală de astăzi.

Jarboe (ex-Swans)

Anii 1980 au fost productivi şi în privinţa altor subgenuri ale rock-ului, precum rock-ul alternativ, cel industrial şi experimental sau noise, mai multe femei punându-şi talentul în slujba acestora. Pixies este un nume de rezonanţă al rock-ului alternativ, având şi statutul de pionieri ai genului. Cele patru albume de studio pe care le-au editat de-a lungul carierei pot fi considerate clasice, o contribuţie majoră în acest sens aducând-o şi Kim Deal, basista şi una din vocile formaţiei. Cred că e suficient să amintesc impactul pe care muzica lor l-a avut asupra celor de la Nirvana pentru a sublinia importanţa pe care Pixies o joacă în istoria muzicii rock. Începând cu 1988, Deal a activat cu succes şi în trupa (aproape) feminină de rock alternativ The Breeders, cunoscând un succes comercial notabil cu albumul „Last Splash” din 1994. Piesa „Cannonball” este şi acum considerată clasică de fanii genului. O altă trupă de rock alternativ şi experimental, ale cărei baze au fost puse în acea decadă şi care conţine o remarcabilă prezenţă feminină, este Sonic Youth. Kim Gordon, basista, chitarista şi una din vocile trupei, a contribuit major la creionarea şi reinventarea sunetului trupei de-a lungul îndelungatei lor cariere care numără treizeci de ani în acest moment. Nu în ultimul rând, merită amintită aici şi Jarboe, una dintre vocile feminine pe care le apreciez în mod special. Jarboe s-a făcut remarcată după ce s-a alăturat formaţiei de post-punk, rock industrial şi experimental Swans, cu care a scos mai multe albume de clasă, punându-şi decisiv amprenta asupra sunetului formaţiei prin abilitatea ei extraordinară şi uşurinţa de a aborda o varietate largă de genuri muzicale. După desfiinţarea formaţiei în 1997, Jarboe a urmat o carieră solo, colaborând printre altele cu nume grele de pe scena rock, precum Neurosis sau Justin Broadrick (ex-Napalm Death, Godflesh, Jesu).

Annecke van Giersbergen (ex-The Gathering, Agua de Annique)

Anii 1990 au adus schimbări majore în lumea muzicii rock. Rock-ul alternativ a fost îmbrăţişat de mainstream, iar metalul a fost neglijat şi trimis în underground. Cu toate acestea metalul a supravieţuit cu destul succes, atât datorită eforturilor unor case de discuri independente (Nuclear Blast sau Century Media) care au promovat genul în ciuda tuturor greutăţilor, cât şi a fanilor care nu au abandonat corabia care părea că se scufundă din ce în ce mai rău, rămânând fideli până la capăt. După cum vom vedea mai jos, metalul acestui deceniu nu a dus lipsă nici de prezenţe feminine remarcabile. Mijlocul deceniului a adus în prim-plan o serie de formaţii de death/gothic/doom şi implicit câteva soliste, dar şi o instrumentistă de valoare. Fanii genului sunt bine familiarizaţi cu trupa germană Crematory şi cu excelentele temele de clapă compuse de Katrin Goger, unul din stâlpii formaţiei de aproape două decenii. Katrin are un mare merit în transformarea unor albume ca „Illusions” (1995) sau „Awake” (1997) în puncte reper ale genului. Una dintre vocile de excepţie ale acestui gen este Liv Kristine, care s-a remarcat prin activitatea sa în trupa norvegiană Theater of Tragedy. Contribuţia sa substanţială la reuşita unor albume ca „Velvet Darkness They Fear” (1996) sau „Aégis” (1998) i-au asigurat şi o carieră de succes sub titulatura Leaves’ Eyes, care continuă şi în momentul de faţă. Iar în 2005, Liv Kristine a fost chiar nominalizată la premiul Grammy ca semn al recunoaşterii valorii sale. Pe lângă asta, merită amintite şi colaborările sale cu nume importante din undergound precum trupa germană de death metal Atrocity, Doro Pesch, sau controversata formaţie de black metal britanică Cradle of Filth (pe albumul „Nymphetamine” din 2004), care printre altele a lansat-o şi pe Sarah Jezebel Deva, o altă voce feminină importantă în peisajul metalic actual, cu o înclinaţie evidentă spre dramatism. Pe lângă Cradle of Filth, Sarah mai lucrat şi cu alte nume cunoscute precum The Kovenant, Therion sau Mortiis, iar anul trecut şi-a lansat primul album solo, intitulat „A Sign of Sublime.” Totuşi, în opinia mea, cea mai importantă voce din peisajul rock-ului/metalului gotic rămâne Anneke van Giersbergen, fosta solistă a olandezilor de la The Gathering. Debutul ei vocal de pe albumul „Mandylion” (1995) este ceva ce cu greu poate fi caracterizat în cuvinte, este pur şi simplu magic. După ce a părăsit trupa, Anneke s-a concentrat pe cariera solo sub numele Agua de Annique, cu care a explorat şi alte teritorii muzicale, editând deja trei albume remarcabile, şi anume „Air” în 2007, „Pure Air” şi „In Your Room” din 2009, în care îşi etalează vocea sublimă, expresivă şi originală.

L7

Aşa cum aminteam la începutul precedentului paragraf, rock-ul alternativ / grunge-ul au pătruns în mainstream odată cu începutul anilor 1990, ceea ce nu e deloc rău, ba dimpotrivă, deoarece a oferit ocazia unor trupe foarte talentate să beneficieze de o binemeritată şi substanţială expunere mediatică. Pe lângă The Breeders, de care am scris mai devreme, au existat şi alte formaţii feminine sau parţial feminine de gen care au făcut furori în acea perioadă. Aici am în vedere în primul rând formaţiile L7, Skunk Anansie, Garbage, The Cranberries şi Hole. L7 a fost înfiinţată în 1985, însă a cunoscut marele succes de-abia în 1992, odată cu lansarea faimosului album „Bricks Are Heavy.” Muzica directă cu texte fără ocolişuri, dublul asalt vocal asigurat de carismaticele Donita Sparks şi Susan Gardner, precum şi concertele pline de energie au transformat formaţia într-o veritabilă maşinărie rock. Cred că pentru orice fan Skunk Anansie principala atracţie este vocea superbă a solistei Skin, care a dus formaţia spre culmile succesului odată cu lansarea unor albume clasice ca „Paranoid and Sunburt” (1995) şi Stoosh (1998). Abilitatea lui Skin de a îngemăna agresivitatea, tensiunea şi emoţia, rămâne greu de egalat.

Heather Nova

Cei de la Garbage, care îmbină cu măiestrie rock-ul alternativ cu muzica electronică, reprezintă un alt exemplu de formaţie cu o solistă (Shirley Manson) care eclipsează restul formaţiei datorită personalităţii şi talentului său ieşit din comun. În ciuda numelui, formaţia a editat doar albume de calitate, ieşind la rampă cu piese de neuitat ca „Only Happy When It Rains”, „Stupid Girl,” „Push It” sau „I Think I’m Paranoid” şi reuşind să vândă până în momentul de faţă în jur de 17 milioane de albume. Formaţia irlandeză The Cranberries a pătruns în mainstream odată cu albumul de debut „Everybody Else Is Doing It, so Why Can’t We?” în 1993, care a adus în atenţia lumii inconfundabila voce a solistei Dolores O’Riordan. Însă marele succes a fost atins cu al doilea album „No Need to Argue” (1994) care propune un set de compoziţii mature, pline de emoţie, şi cu mesaje care uneori ating probleme sociale şi politice, precum magnifica piesă „Zombie.” După alte trei albume de studio alături de formaţie, Dolores a început şi o carieră solo, lansând deja două materiale foarte apreciate de public: „Are You Listening?” (2007) şi „No Baggage” (2009). De curând, The Cranberries au revenit în atenţie cu un turneu (care a cuprins un şi concert la Bucureşti), iar în momentul de faţă lucrează la un nou material preconizat să fie lansat în cursul acestui an. Hole a început să îşi facă simţită prezenţa încă din 1991, odată cu editarea albumului de debut „Pretty on the Inside,” produs şi de Kim Gordon de la Sonic Youth, dar şi-a câştigat notorietatea odată cu mariajul ultra-mediatizat dintre Courtney Love, chitarista şi solista formaţiei, şi Kurt Cobain, legendarul lider al formaţiei Nirvana. Totuşi, în ciuda controverselor şi a numeroaselor scandaluri, nimeni nu poate să nege talentul lui Love, care iese clar în evidenţă pe albumul „Live Through This” (1994) pe care îl consider unul dintre cele mai importante din istoria stilului grunge. Tot de Hole se leagă şi lansarea pe prim-planul scenei muzicale a Melissei Auf der Maur, despre care vom vorbi însă ceva mai încolo. Nu pot încheia paragraful fără a aminti de o artistă solo cu un talent divin şi o voce de-a dreptul angelică: Heather Nova. Al doilea său album de studio, intitulat „Oyster” şi lansat în 1994, a propulsat-o definitv în panteonul vocilor feminine de aur ale rock-ului.

Jack Off Jill

Acest deceniu a fost şi martorul apariţiei în underground a mişcării ideologico-muzicale riot grrrl care îngemăna structurile simple şi agresivitatea punk rock-ului cu activismul feminist. Cele mai notabile nume au fost Bikini Kill şi Bratmobile, care au lansat câteva materiale discografice notabile, mai ales Bikini Kill, care a făcut ceva valuri cu albumul lor de „Pussy Whipped”, lansat în 1993. Trupa de rock alternativ/punk Babes in Toyland, construită în jurul personalităţii solistei Kat Bjelland, deşi nu avut un succes de public remarcabil, a lăsat în urmă câteva creaţii valoroase, mai ales albumul „Fontanelle” din 1992. Iar formaţia Jack Off Jill, cu toate că a lansat doar două albume de studio în opt ani, şi-a câştigat mulţi adepţi în underground, atât datorită abilităţii componistice, cât şi a prestaţiilor vocale de excepţie ale solistei Jessicka Fodera. De fiecare dată când le ascult muzica, mai ales capodopera „Clear Hearts, Grey Flowers din 2000, mă încearcă un uriaş sentiment de regret că s-au desfiinţat înainte de a cunoaşte marele succes, pe care l-ar fi meritat pe deplin. Oricine ascultă piese ca „My Cat” şi „Vivica” poate să se convingă singur(ă) de uriaşul talent şi potenţial de care a beneficiat Jack Off Jill.

Noul mileniu a adus o serie de schimbări pe scena rock şi metalică. Răspândirea pe scară largă a Internetului şi dezvoltarea reţelelor de socializare au permis multor artişti sau case de discuri de specialitate de a se afirma sau promova mai eficient. De asemenea, numărul festivalurilor de gen a crescut simţitor, în vreme ce unele dintre ele au luat amploare, ajungând adevărate festivaluri-mamut (de exemplu Wacken Open Air) unde zeci de mii de fani participă an de an, biletele fiind vândute cu multe luni în avans. Iar anul 2003 a fost martorul apariţiei festivalului Metal Female Voices Fest, care are loc în Belgia în fiecare an.

Angela Gossow (Arch Enemy)

Poate cel mai important nume feminin în aria death metal la ora actuală este Angela Gossow, solista formaţiei Arch Enemy, devenită celebră datorită ferocităţii ieşite din comun a vocii sale şi a apariţiilor live pline de energie şi agresivitate. Fără îndoială, performanţele sale vocale au contribuit substanţial la creşterea popularităţii formaţiei de-a lungul anilor. O altă voce feminină a metalului extrem care impresionează prin calităţile sale este cea lui Candance Kucsulain, solista trupei americane de metalcore Walls of Jericho. De-a lungul anilor, Candance a demonstrat că e în stare să interpreteze atât partituri vocale brutale, cât şi melodioase cu multă abilitate, iar energia pe care o degajă pe scenă este impresionantă. Una dintre cele mai insolite apariţii în aria metalului extrem a fost cea a formaţiei canadiene de metal extrem Kittie, înfiinţată de surorile Mercedes şi Morgan Lander în 1996. Primele două albume de studio – „Spit” (1999) şi „Oracle” (2001) – le-au propulsat în prim-planul scenei metalice, performanţele vocale ale solistei Morgan reprezentând un factor decisiv în ecuaţia succesului. De asemenea, nici punk-ul nu a rămas dator la capitolul prezenţe feminine, oferindu-ne trupa americană The Distillers, înfiinţată de solista şi chitarista Brody Dalle care a ieşit în evidenţă prin vocea ei aspră şi compoziţiile de mare clasă, mai ales de pe al treilea album, „Coral Fang” lansat în 2003. E aproape imposibil să vorbim de scena metalică a acestei perioade fără să amintim de formaţia finlandeză de power metal simfonic Nightwish. Deşi a început să se afirme în 1998, odată cu fenomenalul album „Oceanborn”, trupa a atins succesul maxim în prima decadă a noului mileniu, după lansarea albumului „Wishmaster” în anul 2000. Punctul forte a fost vocea extraordinară a sopranei Tarja Turunen care a completat impecabil orchestraţiile complexe, uneori bombastice, ale formaţiei. Din păcate, Tarja a părăsit Nightwish în 2005, iar înlocuitoarea ei, Anette Olzon, deşi are calităţi vocale incontestabile, nu e reuşit să se ridice la valoarea acesteia, la fel cum nici Blaze Bailey nu reuşise să se ridice la nivelul lui Bruce Dickinson ca vocalist al celor de la Iron Maiden.

Jessica Thoth (Jex Thoth)

Aş vrea să mai amintesc alte trei voci feminine din zona underground care m-au impresionat foarte plăcut în ultima vreme. Duo-ul canadian Menace Ruine este o entitate muzicală greu de încadrat într-un gen anume, care îmbină black metal-ul, harsh noise-ul şi folk-ul, creând un stil propriu. Elementul decisiv al formaţiei este vocea lui Geneviève şi liniile sale vocale solemne şi marţiale care te vor bântui multă vreme după ce le asculţi. O altă voce superbă este cea a Jessicăi Thoth, solista formaţiei de doom şi rock psihedelic Jex Thoth, care te captează prin timbrul său vocal inconfundabil şi magia extraordinară pe care o degajă. Nu în ultimul rând aş vrea să remarc solista formaţiei portugheze Ava Inferi, Carmen Susana Simões, a cărei voce cu multe accente spirituale şi mistice este perfect în ton cu muzica formaţiei care se înscrie pe aceleaşi coordonate. Ca o notă, merită amintită colaborarea recentă dintre Ava Inferi şi compatriotul nostru Costin Chioreanu, care s-a ocupat de partea grafică a noului lor album „Onyx” şi a realizat noul lor videoclip „Majesty.”

Melissa Auf der Maur

Sfârşitul anilor 1990 şi prima decadă a noului mileniu au adus în atenţie în mainstream cel puţin două voci feminine de excepţie: Sandra Nasić şi Melissa Auf der Maur. Prima s-a remarcat în calitate de solistă a trupei germane de rock modern Guano Apes, vocea puternică şi versatilitatea vocală transformând-o în principalul atu al trupei în atingerea succesului comercial. Sunt convins că fanii genului îşi aduc aminte cu multă plăcere de hituri ca „Open Your Eyes” sau „Lords of the Boards,” care au făcut ravagii la multe party-uri în acea perioadă. Melissa Auf der Maur a început să iasă cu adevărat la rampă odată cu activitatea sa ca basistă în celebrele formaţii de rock alternativ / grunge Hole şi Smashing Pumpkins, unde a stat în umbra unor nume cu rezonanţă precum Courtney Love şi Billy Corgan. Explozia ei pe scena muzicală a avut loc odată cu lansarea primului său album solo omonim în 2004, pe care îl consider o capodoperă a rock-ului alternativ. Aici îşi etalează cu adevărat atât calităţile sale ca instrumentistă şi compozitoare, cât şi uriaşul său potenţial vocal necunoscut marelui public până la acea dată. După o pauză de şase ani, a revenit anul trecut cu un nou album solo, intitulat „Out of Our Minds,” care conţine orchestraţii mai complexe, dar şi un duet excelent cu legendarul Glenn Danzig pe piesa „Father’s Grave.” În opinia mea, şi după lansarea acestui album, Melissa Auf der Maur îşi menţine statutul de regină a rock-ului alternativ. Artista mai este implicată în proiectul Hand of Doom, o formaţie în care interpretează piese Black Sabbath şi cu care a lansat un album live. Merită să îl ascultaţi şi să vă minunaţi.

Laura (Astero)

Nu în ultimul rând, aş vrea să amintesc şi de câteva prezenţe feminine notabile de pe scena rock şi metal autohtonă. Fără îndoială, una dintre cele mai active artiste din momentul actual este Ela, care s-a făcut remarcată ca basistă a formaţiei de death metal Necrovile, cu care a scos deja un album („The Pungency of Carnage”) şi a participat în mai multe turnee europene şi naţionale. Dar nu s-a oprit aici. În 2007, a pus bazele formaţiei de grindcore Clitgore, unde acum ocupă şi postul de vocalist, pe lângă cel de basist. Şi Clitgore are o activitate concertistică bogată, având la activ zeci de concerte în ţară şi prin Europa. Pe lângă asta, Ela a pus bazele Necrogore Promotion cu scopul de a promova muzica metalică la noi în ţară, organizând mai multe concerte şi festivaluri de gen. Pentru toate astea, merită tot respectul şi admiraţia noastră. O prezenţă vocală feminină care m-a impresionat anul trecut, de data asta din aria rock-ului alternativ, este Laura, solista celor de la Astero. Albumul lor de debut, intitulat „Voi, noi şi maimuţele” şi lansat anul trecut, scoate în evidenţă vocea deosebită a Laurei, trupa având la activ şi o serie de concerte foarte apreciate de public. Într-un context de normalitate, Astero ar beneficia de o expunere mediatică mult mai mare, adică pe măsura talentului lor, şi ar vinde cel puţin o mie de albume, dar cum la noi normalitatea este încă o noţiune destul de vagă, adevăratele talente autohtone continuă să fie sub-apreciate sau marginalizate. A treia prezenţă feminină notabilă în momentul de faţă este cvartetul de hard rock Idol, care şi-a făcut simţită prezenţa din ce în ce mai tare în ultima vreme. Momentan, formaţia lucrează la albumul de debut, preconizat să apară în cursul acestui an.

Aşa cum am văzut, rolul femeilor pe scena rock şi metal s-a intensificat odată cu trecerea anilor, în momentul de faţă mai toate sub-genurile putându-se mândri cu prezenţe feminine notabile. Desigur, este loc şi de mai bine, şi sper ca pe viitor implicarea femeilor să crească şi să avem parte de numeroase alte surprize plăcute. Rock on, girls!

Reclame

3 gânduri despre &8222;Rock on, girls!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s