Amy Winehouse, zeiţa vulnerabilă


By Adriana Cârcu


Intră pe scenă şi niciodată nu poţi să ştii ce se va întâmpla în momentul următor.  O să se lovească iar cu microfonul, pentru că nu-şi aminteşte textul, o să se împiedice pe tocurile înalte, făcându-te să-ţi ţii respiraţia, sau o să privească doar în jur nedumerită, tragând de panglica roşie care-i domoleşte claia de păr; după care o să spună, thank you, o să se întoarcă şi o să plece din nou?

Felul copilăresc în care se mişcă te face să vrei s-o protejezi. Să-i spui, „mănâncă ceva, fătucă“; îţi vine să sari în picioare şi s-o sprijini sau să întorci capul şi să strângi din ochi, pentru că nu poţi s-o vezi atât de fragilă şi totuşi atât de fermă în hotărârea de a se autonimici.

Şi apoi începe să cânte. Vocea ei se revarsă precum o forţă a naturii, lărgindu-ţi aria de percepţie şi rupând barierele convenţiilor muzicale. Este una dintre acele voci care accesează instantaneu teritoriul intim al emoţiilor, ajungând în cele mai tăinuite colţuri, cele mai nabänuite cotloanele.

La început nu vrei să crezi că această voce adâncă şi bogată, tandră şi tăioasă ca o vorbă cu două înţelesuri, izvorăşte din silueta micuţă aflată în mijlocul scenei. Împletirea naturală de nuanţe şi modulări te duce cu gândul la romanţe uitate, la blues-uri vechi şi, cumva, la Billie Holiday. O priveşti, o asculţi şi, la un moment dat, începi să înţelegi.

Percepi ardoarea pe care o pune în fiecare moment de viaţă; foamea de “acum”, intuieşti disperarea visătorului, recunoşti mânia rebelului. O asculţi, o priveşti şi, resemnat, continui să asişti la prăvala îngerului.

De fapt, Amy Winehouse face doar ceea ce un artist a făcut dintotdeauna: te uluieşte şi te infricoşează, te îngrijorează şi te face să visezi, te scandalizează şi te consolează – îţi eliberează spiritul.

Nu o pierdeţi – nu se ştie cât timp mai e aici.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Amy Winehouse, zeiţa vulnerabilă&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s