Maria Răducanu – „Ziori” [Tzadik]


Ascultați noul album al Mariei Răducanu, Ziori, cât nu se răcește definitiv anul. Ascultați-l de sărbători, chiar dacă nu-i festiv dincolo de două cântece de Crăciun cuprinse (există, desigur, și un album propriu-zis de colinde al ei, din 2002 – vor zice cunoscătorii), ori ascultați-l pur și simplu în acel moment, acea după-amiază potolită (pe vremuri tulburată doar de pocnetul de pe stradă al petardelor) în care se simte nevoia de ceva frumos și nuanțat pentru o liniște sufletească. Tradiționalul e destul de sonor pentru a trezi pitorescul, sentimente apropiate sau poate doar acel fior fermecător ce te face să tresari la auzul vocii, la o anume cantilenă, la arpegii de corzi crocante, la orice altceva înrudit.

Privind altfel lucrurile, ascultăm probabil cea mai importantă realizare a Mariei Răducanu, consacrată în studioul newyorkez Tzadik. Pasiunea Mariei pentru tradițional a ajuns împărtășită și de marele, deseori excentricul John Zorn, Ziori fiind prezentat în colecția ”Oracles”, care onorează cele mai originale artiste ale lumii. Indiferent însă, Ziori este un album curios de candid și muzical creat într-un lăcaș al compozitorilor moderni, al klezmeraticilor, al experimentelor care, uneori, pot naște ”hâzenii”.

Scurta prezentare a albumului făcută de Tzadik, în eternul mod exuberant, sună astfel: „Possessing one of the most distinctive voices in the world, Maria mixes Romanian dirges with Fado, Rembetika, blues and improvisation in creating a music that is pure, deeply emotional and goes straight to the heart. Joined here by the incredible guitarist Marc Ribot for an intimate duo recital, this is a remarkable CD of doinas that casts a hypnotic spell, and will appeal to lovers of jazz vocals, world music and more.” Ușoara încâlceală în privința stilurilor abordate (fado? rembetika??) nu e bazată totuși pe o impresie total greșită. Substratul muzicii populare e combinat de Maria cu interpretarea melismatică, în bunul gust al improvizației și redării vii și gândită, oarecum în paralel, de chitaristul Marc Ribot (dublat în unele locuri de Nicolai Adi Chiru) prin potențialul muzicii world. În mod fericit, ce se trage din asta nu e derizoriu.

Nu mă simt mai încrezător decât de obicei în a aprecia un album de jazz vocal, cu atât mai mult cu cât conținutul este folcloric. Probabil că strictului meu profesor de folclor nu i-ar plăcea să-i fac un asemenea cadou de Crăciun; în rest însă, esența muzicii merită puțin tratată. Este loc pentru destulă fantezie. Cel mai ușor mă pot repezi la acompaniamentul lui Marc Ribot, unul din puținii artiști din breasla tzadikiană care nu-mi spun nimic. Mă convinge și mai puțin în acest caz, de parcă ar înțelege cel mai puțin specificul muzicii; oricum ciupirile și preluările de melodie sunt în general palide, lude și în prea puține locuri o linie aparte și interesant de urmărit. Câteva piese (În grădină la Ion, Pe deal pe la Cornățel) par compromise, nu neapărat în ton, ci în imagini incompatibil evocate: vocea jelaniei din cămin sau cântecul pastoral duios în acorduri melancolice și prăfuite ale preriei. Maria rămâne în centrul atenției, cântă deosebit, iar în ce privește partea creativă, Anolo, Ianolo e piesa cea mai de efect a albumului, cu o jumătate de măsură adăugată la capătul tuturor strofelor: chioturi poznașe sau ofturi grave ce se sting, de fiecare dată de o altă culoare. Piesa Ziori are și ea cea mai emoționantă lărgire, ceva neconvențional și dureros, sunând a învălurire, angoasă, sfârșenie.

Lipsindu-i puțin pentru a fi un album sclipitor, Ziori este interesant și frumos brodit, o muzică a mai multor tradiții – modul vocal ce ține de jazz, personalizat printr-un idiom rar și prețios – inspirat contopite, încurajator de consonante.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Maria Răducanu – „Ziori” [Tzadik]&8221;

  1. Viktor Bach zice:

    Tzadik sells, desigur. N-am verificat alte mijloace (gen Amazon).

    Mai bine însă îl întrebăm pe Șefu dacă putem oferi un link. :d

  2. „.. Marc Ribot, unul din puținii artiști din breasla tzadikiană care nu-mi spun nimic”. uh, uh.

    All in all, recenzia ta ne starneste curiozitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s