Interviu ALTERNATIV QUARTET


Alternativ Quartet este un nume care pe zi ce trece devine tot mai cunoscut în rândul ascultătorilor de sonorităţi post-rock, rock alternativ sau progresiv. Albumul lor de debut, intitulat „Liniştea astupă goluri,” a primit aprecieri pozitive atât din partea mass-mediei de specialitate, cât şi din partea publicului. Aşadar, mai jos puteţi citi un scurt interviu despre noul lor album, echipament şi alte aspecte interesante.


Muzikamagika: Ce semnifică pentru voi titlul albumului?

Alternativ Quartet: Prin „Liniştea astupă goluri” am încercat să evidenţiem importanţa liniştii, atât în muzică cât şi în viaţa de zi cu zi. Liniştea permite muzicii să existe iar „muzica este liniştea dintre note” (Claude Debussy).

MM: Versurile voastre au evidente valenţe poetice. Care sunt principalele surse de inspiraţie şi ce anume doriţi să transmiteţi prin ele? Există anumiţi poeţi sau textieri care v-au influenţat în mod special?

AQ: E foarte greu să identifici surse exacte de inspiraţie pentru ceva care consideri foarte sincer. Simţi că acel lucru vine doar din tine dar este evident influenţat de foarte multe lucruri din jur: persoane, întâmplări, etc. Poeţi care au influenţat versurile AQ ar fi probabil Ion Barbu, Nichita Stanescu şi versurile de la The Doors şi Tool.

MM: La concertele din ultima perioadă aţi cântat mai multe piese noi pe lângă cele de pe „Liniştea astupă goluri”, deşi l-aţi lansat foarte recent. Ai putea să ne spui câte ceva despre direcţia muzicală a viitorului material?

AQ: Nu recunosc direcţia în care ne îndreptăm. Tot ce ştiu este că încercăm să fim cât mai sinceri şi mai direcţi. Încercăm să ajungem să cântăm exact ceea ce suntem. Stilul pe care îl abordăm se va defini ulterior.

MM: Cum a reacţionat publicul la noile compoziţii?

AQ: Publicul nu cred că ştie care sunt noile sau vechile compoziţii pentru că foarte mulţi ne văd pentru prima oară şi nu cred că foarte multă lume ştie albumul atât de bine încât să recunoască ce nu se află pe el. În general am avut o reacţie pozitivă a publicului oriunde am mers şi am cântat.

MM: Cum se desfăşoară procesul creativ la Alternativ Quartet?

AQ: Nu există încă nici o „reţetă” Alternativ Quartet şi sper să nu existe niciodată. Procesul artistic este în foarte mare parte spontan.

MM: Ce echipament folosiţi pe scenă?

AQ: Chitare Gibson Les Paul şi Abel Axe, bas Ibanez, amplificatoare Blackstar, Hughes&Kettner şi Genz Benz, Cabinete VHT, Eden si Laney, Tobe Yamaha Tour Custom, Theremin şi lista poate continua. Din păcate am fost nevoiţi să investim destul de mult în echipament şi scule pentru a putea obţine sunetul pe care îl dorim şi pentru a putea transmite cu exactitate compoziţiile.

MM: Aveţi în plan realizarea vreunui videoclip sau crezi că ar fi un exerciţiu inutil, dat fiind că aproape niciun post TV de la noi nu se înghesuie să difuzeze muzică rock, în special autohtonă?

AQ: Crearea unui videoclip nu a fost condiţionată din partea noastră niciodată de un post de televiziune sau de orice fenomen care tine de televizor. Noi nu ne uităm aproape niciodată la televizor. Este în mare parte o pierdere de vreme. Informaţiile pot fi găsite pe alte căi mult mai uşor şi eficient şi incurajam pe cât se poate desprinderea de acest parazit social. Am avut în trecut iniţiativa unui videoclip care nu ştim exact când şi cum se va materializa.

MM: Iată că în ceea ce priveşte segmentul de rock alternativ, post-rock şi indie avem deja două trupe (The: Egocentrics şi Go To Berlin) care au reuşit să spargă gheaţa, ca să spun aşa, şi să semneze cu case de discuri din străinătate, ceea ce evident implică o promovare mai bună şi implicit un număr crescut de concerte şi vânzări de CD-uri. Aţi încercat să trimiteţi CD-uri promo la case de discuri de afară sau credeţi că, versurile voastre fiind în limba română, asta ar putea constitui un impediment în obţinerea unui contract?

AQ: Nu am încercat să trimitem albumul la nici o casă de discuri din păcate dar nu cred că limba în care cântăm este un impediment, ci poate fi chiar un mare plus.

MM: Aveţi un impresar în momentul de faţă sau vă ocupaţi singuri de organizarea turneelor şi concertelor?

AQ: Nu avem impresar. În mare parte ne ocupăm singuri de organizarea concertelor dar acum nu a fost nevoie fiind plecaţi în turneu împreună cu formaţia Luna Amară care au aranjat totul. Le mulţumim mult pentru ocazia de a cânta alături de ei în câteva din locaţiile turneului lor de 10 ani. A fost o experienţă foarte plăcută, iar ei sunt nişte oameni extraordinari.

MM: Pentru cei care încă nu au avut ocazia de a vă vedea live, la ce anume trebuie să se aştepte de la un concert Alternative Quartet?

AQ: La nimic. Trebuie doar să vină deschişi şi să se lase purtaţi într-o călătorie şi o experienţă live plăcută.

MM: Concertele voastre sunt însoţite de proiecţii video. Pe ce criterii alegeţi imaginile? Şi vor fi aceasta o prezenţă constată de acum înainte?

AQ: Proiecţiile video sunt toate din filmul Baraka (1992) iar noi credem că se potrivesc foarte bine cu muzica noastră. Am reuşit cu ajutorul lor să construim în concertele pe care le-am avut o călătorie vizuală de ordin spiritual de la natură şi om înspre transcedental. Filmul Baraka este un film extraordinar şi merită văzut.

MM: V-aţi gândit să apelaţi la platforme online de promovare a muzicii voastre, precum Bandcamp?

AQ: Nu ne-am preocupat foarte tare cu promovarea noastră. Ne-am concentrat 100% pe procesul creativ.

MM: Acum la final, aveţi ceva să le transmiţi fanilor voştri?

AQ: Sperăm ca muzica noastră sa le aducă cât mai mult.

Ascultă, descarcă sau comandă albumul (clic pe imagine):

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Interviu ALTERNATIV QUARTET&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s