Interviu WHITE WALLS


White Walls este una dintre cele mai interesante nume ale actualei scene rock româneşti. Muzica lor diversă şi foarte bine pusă la punct, precum şi concertele lor apreciate de public îi recomandă drept o formaţie care merită tot respectul nostru. La aproape un şi jumătate de la înfiinţare, cei patru constănţeni se pregătesc să lanseze albumul de debut, intitulat „Mad Man Circus.” Aşadar, l-am rugat pe Şerban, basistul formaţiei, să ne răspundă la câteva scurte întrebări.

Salut, Şerban. Există destul de puţine date biografice disponibile despre voi pe net. De aceea te rog să ne spui câte ceva despre motivele care v-au determinat să înfiinţaţi White Walls, precum şi despre începuturile activităţii voastre.

Salut, mulţumesc pentru invitaţia la interviu. White Walls a apărut deoarece ne plăcea prea mult să cântăm împreună. Eu, Marian şi Alex am fost în ultimul line-up Protest Urban, dar începuserăm să compunem cu totul altceva, era evident că nu mai e aceeaşi formaţie. Am devenit pentru o scurtă perioadă Murther, iar în urma dizolvării acelui proiect am luat-o de la capăt numai cu melodii noi şi Eugen la voce. Am compus şi repetat piesele de pe „Mad Man Circus” fără să scoatem capul în lume aproape un an de zile, de pe 25 Aprilie 2009 (când s-a “născut” trupa) şi până pe 2 Aprilie 2010, când a avut loc primul nostru concert.

Cum ai caracteriza muzica voastră?

Nu sunt un fan al diverselor taxonomii muzicale existente, nici măcar al celei prin care suntem „rock/metal/progressive” (pe MySpace). Ni s-a spus că suntem „mathcore”, că suntem „pe vechi”, că semănăm cu Mastodon, că semănăm cu Textures și alte zeci de lucruri care se bat cap în cap. Singurul lucru cu care suntem toţi de acord e că suntem „metal”. Şi „progresiv”. Şi că ne plac contrastele. În rest, să fim ascultaţi şi clasificaţi cât cuprinde.

Diversitatea muzicii voastre e dată de faptul că proveniţi din zone muzicale diferite?

Da şi nu. Fiecare dintre noi ascultă multă muzică pe care ceilalţi probabil nu o agreează la fel, însă în marea parte a timpului apreciem, în mod fericit, aceleaşi lucruri. Mai ales când compunem. Diversitatea provine în mare parte din faptul că o bună parte din muzica pe care o ascultăm nu este metal. Drept consecinţă se întâmplă des să venim cu idei „diferite” în ceea ce priveşte dinamica pieselor, structura, părţile şi aşa mai departe.

Unde aţi înregistrat albumul şi cine s-a ocupat de mixaj/masterizare?

Am înregistrat albumul la sala noastră de repetiţie, în Casa de Cultură Constanța. Inginer de sunet a fost bunul nostru prieten Adrian Mateescu iar de mix/master se ocupă Marius Costache (Discordless).

De ce aţi ales titlul „Mad Man Circus” pentru album, şi ce ai putea să ne spui de conceptul său liric?

Am ales titlul pentru că „făcea sens” în contextul muzicii. Și pentru că se potrivea foarte bine cu câteva din temele atinse de versurile lui Eugen… pentru o descriere mai veridică a conceptului ar trebui să vorbeşti cu Eugen, eu ştiu doar ce înseamnă versurile pentru mine.

Cine s-a ocupat de conceptul grafic al albumului? Ai putea să ni-l descrii puţin?

Costin Chioreanu este responsabil de conceptul grafic al albumului, şi suntem absolut încântaţi de ce a creat pentru noi. I-am oferit nişte înregistrări de la repetiţii şi s-a lăsat inspirat de ceea ce a auzit. Rezultatul ne-a plăcut foarte mult tuturor. Apă, mister, puţin Escher, un joben, nori. „Mad Man Circus”.

Ce aşteptări aveţi de la „Mad Man Circus” şi cum aveţi de gând să îl promovaţi?

„Mad Man Circus” înseamnă extraordinar de mult pentru noi – cred că vorbesc (fără să zic prostii) în numele fiecărui coleg de trupă când spun că este cea mai importantă realizare muzicală a noastră, și sperăm să fie primul album din multe înregistrate de această formaţie. Îl vom promova folosind absolut toate canalele media la care avem acces.. bineînţeles, în principal online. Nu ştim cât de radio/tv „friendly” este ceea ce facem, dar vom încerca şi acolo. Poate chiar un videoclip, să vedem. Sperăm să dăm şi cât mai multe concerte prin ţară şi nu numai.

Care a fost reacţia publicului la piesele noi pe care le-aţi prezentat live?

Reacţiile au fost neaşteptat de bune. Nu a existat concert fără să vină câteva persoane după să ne felicite şi să ne transmită complimentele lor. Iar în timpul concertelor, de pe scenă am văzut mereu fie mosheală, fie aplauze, fie zâmbete largi, fie mâini pe sus, fie frunţi încruntate (de prea mult numărat de măsuri compuse, nu de alta).

Ce echipament ai folosit în studio?

Bass Spector Euro 5 LX, head Warwick Tubepath 5.1, cabinet Warwick WCA 411 PRO; am fost captat printr-un microfon Samson Q-Kick parcă, şi ieşirea de DI a headului. Între timp mi-am luat un preamp/DI EBS MicroBass II, pe care îl folosesc aproape exclusiv pentru sunetul de pe faţă în concerte; îmi pare rău că nu am avut acces la unul și în perioada înregistrărilor.

Din câte am observat pe pagina voastră de Myspace, „Mad Man Circus” va putea fi cumpărat pe CD, însă îl veţi pune şi la descărcare gratuită. De ce aţi optat pentru această variantă?

Nu avem cum să ne îmbogăţim din vânzările acestui album, şi nu vrem nici să facem vreun compromis în această direcţie. Albumul nostru va fi distribuit sub o licenţă Creative Commons (ca de altfel toate albumele ce apar la casa de discuri non-profit Asiluum – http://asiluum.com, casă de discuri sub egida căruia vom lansa Mad Man Circus), și va putea fi distribuit mai departe gratuit, legal, de către oricine oricui. Ediţia fizică va exista într-un număr redus de exemplare, pentru oamenii care îşi doresc aşa ceva. Noi vrem doar să fim ascultaţi – beneficiile unei distribuţii de genul acesta sunt de discutat, dar mai întrebaţi-l şi pe Trent Reznor.

Personal, consider că în momentul de faţă există un grup destul de consistent de formaţii rock româneşti foarte talentate, care au investit mult în echipament, producţie, imagine, etc., dar care suferă din cauza expunerii mediatice mult subdimensionate. Crezi că există speranţe ca situaţia să se îmbunătăţească în viitorul apropiat?

Personal am crezut dintotdeauna că România are potenţial în domeniul aceasta. Acum o cred și mai puternic – apar tot mai multe trupe, cu echipament tot mai bun, repetiţii mai multe sub centură, cântări mai dese şi prin mai multe locuri, unele lansează chiar materiale de studio, cu sunet din ce în ce mai bun; speranţe ca România să ajungă curând măcar la nivelul vecinilor noştri unguri există – totul depinde numai de oamenii care sunt dispuşi să investească bani, timp şi mai ales sentimente în aceste formaţii.

Mulţumim pentru interviu şi vă dorim mult succes în continuare.

Vă mulţumesc şi eu, şi vă aştept cu informaţii despre White Walls pe:

http://myspace.com/whitewallsofficial

http://facebook.com/#!/pages/white-walls/301515075126

http://twitter.com/whitewallsband

şi bineînţeles la concerte.

Reclame

Un gând despre &8222;Interviu WHITE WALLS&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s