Vara adolescentelor


Nu vă speriaţi, nu scriu sub impulsul vreunei midlife crisis (cel puţin nu încă, mai aveţi răbdare vreo 6-7 ani). Anul acesta nu m-a prins nici cum Eurovisionul, o fi fost de la vremea schimbătoare, de la criza mondială sau simplă plictiseală. Aşa că am declinat oferta tradiţională de vizionare în grup. Totuşi, într-un final am sucombat tentaţiei şi am deschis televizorul.
Mi se spusese să fiu atent la ucraineancă (o voce excelentă de altfel, care ar fi meritat mai mult) însă mi-au fost suficiente cele 15-20 de secunde din refrenul piesei Satellite pentru a o remarca din mare masă de bucăţi şlăgăroase şi, de la un punct, de-a dreptul redundante. Lena nu este o cântăreaţă profesionistă şi a câştigat tocmai din această cauză. Acolo unde majoritatea au mers pe coregrafii sofisticate şi orchestraţii pompoase, Lena a etalat o naturaleţe dezarmantă, beneficiind de o orchestraţie inteligent redusă doar la strictul necesar. Cu o prezenţă scenică ce nu a riscat nici o clipă să eclipseze muzica, ea a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că nu există o reţetă a succesului pop, alta decât personalitatea artistului. Faceţi un exerciţi de imaginaţie şi eliminaţi timbrul, inflexiunile şi accentul, iar din Satellite veţi rămâne doar cu o simplă linie melodică pe refren cu care restul participanţilor la concurs ar fi eşuat lamentabil. Magia o face puştoaica de 19 ani, parcă direct coborâtă din pelicule ca Juno sau American Beauty, care mai mult a recitat acolo unde alţii s-au chinuit să cânte şi a cântat acolo unde aproape toţi au urlat din toţi rărunchii. Să o mai ascultăm încă o dată, acum când e proaspătă, nu de alta dar probabil că într-un final ne va tortura vara muzicală.

Audiţie suplimentară: SoKo – I’ll Kill Her, o franţuzoaică cu origini poloneze care graseiază delicios şi sacrifică dicţia limbii engleze de dragul expresiei artistice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s