Interviu Guerrillas


În ultimii ani, Guerrillas s-a remarcat ca una din cele mai active trupe de hardcore/metal de pe scena underground din România, câştigând respectul multor fani ai genului. Pentru a afla ultimele noutăţi legate de activitatea trupei, precum şi alte informaţii interesante, l-am contactat pe chitaristul SeRgo, care a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

După ce aţi lansat albumul „Guerrilla Spirit,” aţi organizat mai multe turnee atât în ţară, cât şi în străinătate. Cum ai compara publicul autohton cu cel de „afară”?

În general, publicul nostru e foarte ok. Într-adevăr, „afară” am întâlnit şi acea parte a oamenilor mai deschişi; de exemplu, la unul din concertele din Germania, care a avut loc într-un club de black-death metal, am fost plăcut surprins să văd în primele rânduri oameni vopsiţi pe faţă dând din cap pe muzica noastră şi simţindu-se bine alături de noi.

Am citit pe pagina voastră de Myspace că intenţionaţi să lansaţi următorul album de studio în vara sau toamna acestui an. Ai putea să ne oferi câteva detalii legate de acesta?

Da. Anul trecut după accidentul de maşină suferit lui Jenci a trebuit sa continuăm activitatea concertistică aşa că l-am cooptat în prima fază pe Norbi (The Mushroom Story şi ex-percuţii Guerrillas) pentru show-urile deja programate,  iar mai apoi pe Cristi (ex-Antidot), actualul percuţionist. La începutul anului, având o pauză mai mare, am decis cu Oq să ne apucăm să scriem ceva piese noi. Aşa că în perioada februarie-martie, am compus cinci piese, mai aveam încă patru din perioada de dinaintea accidentului lui Jenci. Aşadar, la începutul lunii aprilie, odată cu întoarcerea lui Jenci, ne-am apucat sa înregistram versiunea demo a pieselor care vor intra pe noul album. În momentul de faţă, avem înregistrate tobele şi chitarele pentru cele nouă piese, şi avem în vedere înregistrarea a încă patru-cinci piese, poate chiar mai multe, după care vom selecta cele mai bune zece-unsprezece piese şi probabil vom intra din nou în studio pentru a finaliza materialul. E posibil să înregistram totul din nou undeva „afară”, dar deocamdată nu pot să zic nimic concret despre acest lucru.

Cum ai descrie noile compoziţii?

Cu toţii suntem foarte entuziasmaţi de noile idei, sunt compoziţii de departe mult mai mature şi mai complexe. La început eram puţin derutaţi, nu ştiam pe ce căi să o luăm, dar în scurt timp totul a prins un contur satisfăcător nouă. Noile piese nu mai au multe în comun cu cele vechi, care au fost compuse pe rând în diferite componenţe. Acum totul a fost compus de actuala formulă Guerrillas… avem o componenţă stabilă de patru-cinci ani, ceea ce contează foarte mult pentru o trupă. Noile piese sunt mult mai energice, pe alocuri mai brutale, dar şi melodicitatea a primit un loc mai aparte în compoziţiile noastre. Va fi un album puternic din toate punctele de vedere, vom încerca să facem în aşa fel încât să nu îi lipsească nimic. Cu siguranţă nimeni din cei care ne cunosc nu vor rămâne deloc dezamăgiţi.

Primul vostru album conţine piese cu texte scrise în mai multe limbi: engleză, spaniolă, rusă şi română, deci aş putea spune că, într-un fel, este multilingv. Care va fi situaţia pe noul album în această privinţă?

Deocamdată avem versuri doar în engleză pentru noile piese… bineînţeles multe din ele nu au încă versuri, deci e posibil să mai apară ceva surprize şi de data aceasta.

Cine va edita viitorul album?

Încă nu cunoaştem nici acest amănunt. Am început ceva discuţii cu câteva case de discuri mai mici de „afară” şi încă nu e nimic concret, dar bineînţeles, cu cât vom înainta spre finalizarea materialului, sper să se rezolve şi aceste aspecte.

De câţiva ani încoace, tot mai multe trupe autohtone includ noul lor album în preţul biletului de intrare la concertele de lansare, tocmai pentru a se asigura că produsul original ajunge în mâinile fanilor. Cum ţi se pare această metodă?

Sincer mi pare o idee genială având în vedere dezinteresul tot mai mare faţă de CD-uri. Din păcate, noi nu prea am avut parte de prea multe oferte de genul acesta, decât de vreo două ori în Cluj-Napoca acum vreun an.

Dacă ar fi să faci un portret al fanului Guerrillas, care ar fi acesta?

A man with balls!!! Hehe…

Ce mesaje doriţi să le transmiteţi fanilor prin textele voastre?

În principiu, trupa Guerrillas cânta despre lupta pentru libertate pe toate planurile. Lupta împotriva prostiei şi a multor lucruri care ne afectează viaţa de zi cu zi. Fiecare om ar trebui să îşi ducă existenţa în universul lui, fără ca nimeni şi nimic să nu intervină, atâta timp cât menirea lui pe acest pământ e una pozitivă… cam asta este în general viziunea noastră.

Tot pe pagina voastră de Myspace scrie că în toamnă veţi merge într-un turneu european de promovare a viitorului vostru album, care va cuprinde peste douăzeci de concerte. Din câte observ, aţi şi publicat  deja câteva date. Trebuie să recunosc că, în afară de Negură Bunget, nu cunosc nicio trupă metal de la noi care să fi mers într-un turneu european aşa de consistent. Cine se ocupă de organizarea turneului? Veţi merge singuri sau împreună cu alte trupe?

Încă de la început, trupa Guerrillas a încercat sa facă totul prin forţe proprii, asta datorita faptului ca nu am găsit oameni care sa creadă cu adevărat în noi, şi care să vrea să se dedice acestui proiect 100%, exact ca oricare membru al formaţiei. Abia de vreo doi-trei ani, un prieten bun al trupei, Bíró „Chamu” Előd, s-a oferit să ni se alăture… în prima fază, venea cu noi tot timpul în turneu, ne ajuta la tot ce se putea, iar mai apoi s-a implicat din ce în ce mai mult în organizarea de concerte pentru noi… Acum lucrăm împreună la toată partea de management a trupei. El a devenit primul manager al trupei în sensul cel mai adevărat al cuvântului, Guerrillas mai colaborând cu anumite persoane de-a lungul timpului, colaborări care nu s-au mai finalizat până la urmă. În ceea ce priveşte turneul, cred că vom merge singuri… cam peste tot vom avea trupe locale ca şi support, iar la unele locaţii va fi festival, deci nu se pune problema. Încă nu ne permitem să luăm o altă trupă cu noi datorită costurilor destul de ridicate, deşi ne-ar face mare plăcere.

Fără îndoială, sunteţi una din trupele autohtone cu o activitate concertistică destul de bogată şi cu prestaţii live apreciate. Cât de des repetaţi pentru a vă menţine în formă?

În ultima vreme destul de rar, deoarece aşa cum ţi-am spus şi mai înainte, lucrăm la noul album, iar viaţa noastră cotidiană nu ne permite să alocăm repetiţiilor timpul necesar pe care l-am dori noi… dar din experienţa mea, cred că faptul de a cânta cât mai des pe o scenă, „şlefuieşte” mult o trupă, este practic „elixirul” care te ţine în formă…

Cum ai caracteriza actuala scenă underground din România?

Din păcate, nu pot să zic decât că e tot mai tristă şi încă nu pot să îmi explic multe din motive, decât eventual faptul ca românului îi place să fie dus de valuri, şi dacă moda se mai schimbă, la fel şi el… puţini rămân în continuare fideli unui „crez.” Dar undeva în sinea mea cred că se vor schimba vremurile, sunt mari şanse în favoarea noastră.

Care artişti au avut cea mai mare influenţă asupra ta de-a lungul anilor şi de ce?

Hmmm… Ăsta e un subiect destul de greoi pentru mine, pentru că sunt îndrăgostit de muzică la modul cât se poate de general. Bineînţeles, Metalul a fost şi va rămâne genul de muzică ce mă reprezintă cel mai bine. Dar ascult nu numai trupe de metal, ci şi din alte stiluri, dacă mi se pare că au ceva de spus, dacă simt ceva în muzica lor… cam aşa mi-ar plăcea să cred că e şi un fan Guerrillas, un ascultător împătimit al muzicii de calitate… Ca muzician, unii din chitariştii mei preferaţi sunt Andreas Kisser şi Tom Morello. Dar cum să iţi zic, eu nu am fost niciodată atras de proiectele solo ale chitariştilor în general… întotdeauna mi-a plăcut munca de echipă la trupe.

Mulţumim pentru interviu şi sper să ne reauzim cât de curând.

Mulţumim şi noi enorm pentru suport şi interes, şi sper să mai vorbim cât de curând… „stay brutal”!!!

Câteva adrese de web legate de Guerrillas:

http://www.myspace.com/guerrillas

www.guerrillas.ro

www.cjhc.ro

Anunțuri

Un gând despre &8222;Interviu Guerrillas&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s