THOU – “Baton Rouge, You Have Much to Answer for” [Robotic Empire]


De câţiva ani încoace, genul sludge/doom de factură agresivă a luat amploare în underground. Trupe tinere şi talentate, precum Thou, Salome şi Haarp din Statele Unite sau Moloch din Marea Britanie calcă pe urmele pionierilor genului – Eyehategod, Crowbar sau Grief – şi duc steagul mai departe, adăugând elemente muzicale noi, care să le diferenţieze. Însă universul liric şi vizual a rămas acelaşi, adică la fel de acid şi de grăitor în descrierea realităţilor înfricoşătoare din jurul nostru şi a angoaselor omului modern. Thou este una din trupele exponenţiale şi foarte creative ale noului val de sludge/doom metal. Cele două albume de studio – Tyrant (One Eye Records/Southern Lord) din 2007 şi Peasant (Autopsy Kitchen) din 2008 – plus numeroasele materiale editate în colaborare cu alte trupe-colege sau pe cont propriu, printre care aş aminti Our Enemy Civilization (Vendetta Records) din 2008, lansat împreună cu cei de la Salome, Reincarnation Prayer (One Eye/Mirror Universe) din 2009, editat împreună cu cei de la Haarp, sau excelentul twelve-inch cu preluări Black Sabbath, intitulat Through the Empires of Eternal Void şi lansat de casa de discuri germană Vendetta Records anul trecut, stau mărturie în acest sens. Iar 2010 promite să fie la fel de creativ pentru Thou. EP-ul Baton Rouge, You Have Much to Answer for – lansat atât pe casetă (limitat la 200 de exemplare), cât şi pe vinyl – este primul material discografic pe care trupa ni-l propune în acest an, fiind în acelaşi timp şi un mic aperitiv înainte de lansarea noului album Summit, preconizat să apară în această vară.

EP-ul conţine trei piese originale şi o preluare, care totalizează aproape treizeci de minute. Faţa A ne propune două piese de sludge/doom metal – Out of the Mouth of a Fool şi By Every Hand Betrayed – compuse în maniera deja tipică a formaţiei: riffuri distorsionate executate cu ajutorul chitarelor acordate parcă la fel de jos ca al nouălea cerc al infernului dantesc şi acompaniate de voci abrazive şi ritmuri lente care anunţă şi reflectă marşul lung şi inevitabil al omenirii către damnare. Iar temele de chitară melodioase care apar pe parcurs nu fac altceva decât să accentueze discursul muzical şi liric sumbru. Textele sunt evident în ton cu muzica, ieşind în evidenţă datorită laturii lor oarecum poetice. Pe faţa B, cvintetul „schimbă placa” şi ne propune două piese foarte diferite, dar la fel de opresive şi interesante. Prima, intitulată Baton Rouge, Louisiana după locul de baştină al formaţiei, este o mostră de drone, cu o structură minimalistă, bazată exclusiv pe riffuri de chitară extrem de lente, bine dozate şi repetate insistent pe durata a nouă minute. Pe deasupra, pentru ca lucrurile să fie şi mai interesante, partea mediană a piesei conţine şi un sample care, aşa cum era de aşteptat, conţine o discuţie serioasă asupra problemelor lumii contemporane. Piesa evocă puternic muzica celor de la Sunn O))), ceea ce nu poate fi decât un compliment. EP-ul se încheie cu o preluare sau mai degrabă o reinterpretare după chipul şi asemănarea celor de la Thou a piesei Sifting a celor de la Nirvana, apărută iniţial pe albumul Bleach (Subpop) din 1989. Producţia este foarte solidă, asta şi datorită faptului că masterizarea a fost făcută de binecunoscutul James Plotkin.

Una peste alta, Baton Rouge, You Have Much to Answer for este un material care merită atenţia noastră, mai ales pentru conţinutul muzical şi liric de mare clasă, creat de o formaţie căreia nu îi este frică să experimenteze şi să extindă limitele genului sludge/doom. Toate piesele care se regăsesc pe acest EP, precum şi restul discografiei Thou, pot fi descărcate de pe site-ul oficial al trupei, care le pune gratuit la dispoziţia tuturor celor care doresc să le asculte. Însă dacă cineva doreşte totuşi să cumpere EP-ul, îl poate comanda de pe site-ul Robotic Empire.

Adresa site-ului oficial Thou: http://noladiy.org/thou/

Adresa site-ului casei de discuri Robotic Empire: www.roboticempire.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s