HEATHEN – “The Evolution of Chaos” [Mascot Records]


Heathen este una din trupele veterane ale scenei thrash din Bay Area (coasta de vest a Statelor Unite), fiind înfiinţată în anul 1984 de către chitaristul Lee Altus, care în acest moment activează şi în Exodus, o altă trupă legendară de thrash din aceeaşi zonă. Deşi a fost înfiinţată în prima jumătate a anilor optzeci, Heathen a editat doar două albume de studio până în acest moment, The Evolution of Chaos fiind al treilea din cariera trupei. Precedentele materiale discografice – Breaking the Silence (1987) şi Victims of Deception (1991) – au fost foarte bine primite atât de presa de specialitate, cât şi de fani la vremea apariţiei lor, şi se numără printre albumele de mare calitate din aria thrash-ului. Din păcate, la începutul anilor nouăzeci, cei de la Heathen, la fel ca multe trupe de metal, s-au confruntat cu o serie de dificultăţi şi au fost nevoiţi să „agaţe instrumentele în cui”… cel puţin pentru o vreme. Au revenit la începutul anilor două mii printr-o serie de concerte, iar în 2004 au lansat un EP cu preluări şi piese mai vechi, intitulat Recovered, însă noul album de studio s-a lăsat aşteptat până la începutul acestui an. Să vedem dacă a meritat aşteptarea.

Cum aş putea descrie muzica ce se regăseşte pe acest album? Simplu… este thrash (80%) cu câteva momente de heavy metal (20%), totul într-o formă clasică, epică, şi tehnică. The Evolution of Chaos începe în trombă cu două piese furioase de thrash clasic à la Bay Area – Dying Season şi Control by Chaos – care te lasă cu respiraţia tăiată şi care cu siguranţă vor face deliciul fanilor în timpul concertelor. Acest duo plin de venin impresionează nu numai datorită ritmului alert şi a riffurilor tăioase, ci şi a numeroaselor solouri care mai de care mai tehnice, executate cu precizie de chirurg. Ca fapt divers, Gary Holt (Exodus) contribuie cu un solo la piesa Control by Chaos. Se pare că anul acesta avem parte de albume de thrash care încep devastator dacă ne gândim şi la excelentul Ironbound al celor de la Overkill. După două piese aşa intense, era normal ca trupa să ia puţin piciorul de pe pedala de acceleraţie. A treia piesă, epicul No Stone Unturned ne prezintă şi latura mai melodioasă a trupei, refrenul avînd un iz Iron Maiden în timp ce partea mediană este construită pe câteva superbe teme acustice şi armonii acompaniate de celebrul bas fretless al lui Steve DiGiorgio, care cântă şi pe intro-ul albumului la sitar! Odată cu Arrows of Agony, Heathen revine la sonorităţile thrash, deşi refrenul aduce a Judas Priest. Aici avem parte şi de un adevărat festin de solouri foarte reuşite. Fade Away continuă linia thrash şi ne aminteşte de faptul că Lee Altus este şi membru Exodus de ceva vreme… nimic rău în asta, dimpotrivă. După această doză de agresivitate, Heathen ne oferă şi singura piesă de heavy metal curat de pe album – A Hero’s Welcome cu o evidentă tentă epică şi eroică. Cei pasionaţi de sonorităţi gen Manowar sau Hammerfall vor fi cu siguranţă încântaţi de această piesă, care conţine printre altele şi versuri recitate sau linii vocale imnice. Următoarele două piese – Undone şi Bloodkult – readuc veninul şi agresivitatea pe primul plan, în timp ce Red Tears of Disgrace se bazează pe o structură epică şi complexă ingenioasă. Albumul se încheie cu Silent Nothingness, o piesă memorabilă mai ales pentru alternanţa dintre momentele de furie aproape necontrolată şi armoniile de chitară sau liniile vocale melodioase pe care le conţine. Sunetul albumului este crud şi tăios, aşa cum îi stă bine unui album de thrash, iar coperta este sugestivă, vorbeşte de la sine.

În concluzie, The Evolution of Chaos este un material clasic din toate punctele de vedere, impecabil produs şi interpretat. Cred că a meritat aşteptarea de nouăsprezece ani. Însă sper că nu va trebui să aşteptăm la fel de mult pentru următorul album. Încă o veste bună… turneul european de promovare a noului album Heathen va ajunge şi în România. Fanii trupei vor avea ocazia de a-i vedea la lucru pe 10 mai, când trupa va susţine un concert la Casa Tineretului din Baia Mare.                 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s