IMMOLATION – Majesty and Decay [Nuclear Blast]


Fără îndoială, Immolation face parte din elita genului death metal. Principalul motiv pentru care trupa şi-a câştigat acest statut proeminent este faptul că a reuşit să îşi creeze un stil propriu şi s-a remarcat ca un inovator al genului. De-a lungul prestigioasei lor cariere, care a început în 1986, deatherii din Yonkers, New York, au lansat doar albume de calitate, unele din acestea figurând în mod constant în topurile albumelor esenţiale de death metal (vezi Dawn of Possession din 1991 sau Close to a World Below din 2000). În martie 2008, trupa a vizitat şi România, delectându-şi fanii printr-un concert de zile mari susţinut la Cluj-Napoca. Majesty and Decay este cel de-al optulea album de studio al celor de la Immolation, fiind lansat pe data de 5 martie în Europa.

Pe parcursul celor zece piese (dacă nu punem la socoteală şi cele două intro-uri), trupa ne poartă printr-un univers sonor întunecat şi presărat la tot pasul cu riffuri, solouri, şi ritmuri executate cu mare măiestrie, ceea ce conferă albumului un caracter oarecum epic per ansamblu. Riffurile şi temele melodioase ale lui Robert Vigna (care consider că ar merita mai multă recunoaştere în calitate de chitarist şi compozitor) creează o atmosferă sinistră şi hipnotică, fiind totodată o marcă înregistrată a sound-ului Immolation. Piese precum The Rapture of Ghosts (ce titlu!), A Token of Malice, Majesty and Decay, şi The Confort of Cowards stau mărturie în acest sens. Albumul conţine pe alocuri şi câteva elemente de groove (de exemplu, secţiunea mediană a piesei A Glorious Epoch), însă acestea se îmbină perfect în peisajul sonor de ansamblu. Ross Dolan este în mare formă, vocea sa puternică şi expresivă potrivindu-se de minune cu muzica. Coperta este bine realizată deoarece reflectă întocmai titlul albumului, şi anume putreziciunea care se ascunde în spatele aparentei măreţii. Textele se înscriu pe coordonatele obişnuite ale formaţiei şi tratează subiecte precum obscurantismul religios sau situaţia lumii contemporane. Albumul este excelent produs, sunetul acestuia fiind demn de secolul în care trăim. De data aceasta, basul este mai proeminent în mixaj, ceea ce conferă mai multă agresivitate şi dinamism sunetului. Una peste alta, pot să spun liniştit că Majesty and Decay este cel mai bine produs album Immolation până în momentul de faţă, Paul Orofino şi Zack Ohren făcând o treabă remarcabilă în spatele butoanelor.

Aşadar, avem de-a face cu un album bine închegat şi executat, agresiv, intens, şi tehnic. Foarte probabil, la calitatea acestui album au contribuit atât faptul că cei de la Immolation au semnat un contract cu Nuclear Blast – cea mai importantă casă de discuri metal la ora actuală – ceea ce a declanşat noi energii creatoare şi a atras resurse suplimentare în producţia albumului, cât şi stabilitatea de la nivelul componenţei, trupa fiind la al treilea material discografic consecutiv în formula Ross Dolan – bas/voce, Robert Vigna – chitară, Bill Taylor – chitară, şi Steve Shalaty – tobe. Aşa cum se spune în sport, „echipa câştigătoare nu se schimbă” … poate sponsorul 10/10.

http://www.myspace.com/immolation

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;IMMOLATION – Majesty and Decay [Nuclear Blast]&8221;

  1. roscadaniel zice:

    Salutare! Daca iti faci cont aici, echipa Afonique iti ofera 2 voturi, ca suntem 2 insi, fireste. 😀 Daca nu, sa fii sanatos/sanatoasa!Contacteaza-ma pe blog sau pe mail, daca vrei sa punem detaliile la punct.

  2. Buna/Salut ,
    Ma numesc Bitu Mihai si am blogul http://www.niceblogger.ro . Tin sa te felicit pentru calificarea in etapa a doua a concursului RoBlogFest 2010 si as vrea sa iti propun un schimb de voturi. Tu ma votezi la sectiunea “Blog sub 18 ani” folosind link-ul – http://roblogfest.ro/competition/2738c5ea48fcb43603d2f3a6b9ee9546/ , iar eu am sa te votez la sectiunea la care ai reusit sa te califici.

    Astept raspunsul tau aici : http://www.niceblogger.ro/2010/03/11/ce-astept-de-la-roblogfest-2010/#comment-1896
    Multumesc pentru timpul acordat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s