Molvaer înainte de Molvaer (2)


 

E poate de aşteptat ca evoluţia unui artist, în materie de sound propriu, să fie una liniară – de la A(nonimat) la O(riginalitate). Însă lucrurile nu se întâmplă chiar atât de „logic”, dovadă şi albumele la care trompetistul norvegian a participat ca sideman înainte de a edita cd-uri în nume propriu. Există un contrast între Nonsentration (Jon Balke, 1992), So I Write sau Exile (Sidsel Endresen, 1990, respectiv 1994), şi Hastening Westward (Robyn Schulkowsky, 1995). Dar acest contrast reprezintă totodată şi o tatonare, o apropiere printr-o spirală din ce în ce mai strânsă de sunetul dorit.

Chiar dacă pe albumul lui Balke (înregistrat în 1990) Molvaer stă, relativ docil, în siajul orchestraţiei (dar cu rezultate acustice extrem de interesante), simţim că se apropie tot mai mult de onomatopeele sale caracteristice (atenţie la bucata Circling The Square). La fel stau lucrurile şi în colaborările cu Endresen şi Schulkowsky, mai ales în duetul cu percuţionista americană, unde spaţiile sunt mai largi şi unde norvegianul se aventurează în dialoguri ample cu percuţia (fie ea pre-înregistrată, fie în priză directă).

Dovada că trompetistul se simte foarte bine în compania percuţionistelor o aduce şi colaborarea cu Marylin Mazur (Small Labyrinths, 1994, album pe care se apropie exponenţial de sunetul pe care-l ştim astăzi – Visions in the Wood este un excelent exemplu). Pentru albumul din acelaşi an cu Sidsel Endresen, Molvaer trebuie să se adapteze unui alt tip de exigenţe muzicale, şi o face cu brio, fără să-şi piardă din aplomb. Litaniilor vocalistei îi contrapune o trompetă „de respiraţie”, împăcată cu şi exploatând la maximum contextul folk în care este nevoită să se desfăşoare.

Experienţa acumulată în compania tuturor acestor muzicieni se regăseşte în muzica pe care o face în nume propriu, unde întâlnim spaţiile ample ale lui Jon Balke, exuberanţa ritmică a lui Marylin Mazur, atonalismul lui Don Cherry, gustul pentru melodia meditativă cultivat de Sidsel Endresen, sau eleganţa frazei lui Arild Andersen. Toate potenţate cu justa doză de profesionalism nordic şi curajul de a face exact muzica pe care o simte.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Molvaer înainte de Molvaer (2)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s