ISIS – „Wavering Radiant”


isisAscult ISIS de câţiva ani buni şi noul lor album, Wavering Radiant (2009, Ipecac Recordings / Conspiracy Records), nu face decât să îmi confirme faptul că există trupe care evoluează în mod constant şi natural de la un album la altul. Prin Celestial (2000, Escape Artist Records) şi Oceanic (2002, Ipecac Recordings), ISIS au pus bazele unui stil oarecum propriu; sunt totuşi 2 albume destul de sinuoase şi ai nevoie de puţină răbdare să le asculţi. Pasul următor a fost făcut de Panopticon (2004, Ipecac Recordings), un album greu de tot, un album care marchează prima, dar nu şi ultima colaborare cu unul din membrii trupei TOOL, şi anume basistul Justin Chancellor, pe piesa Altered Course. In The Absence Of Truth (2006, Ipecac Recordings), deşi  poate un pic mai „moale” decât precedentul, a fost un experiment reuşit.

In 2009, ISIS au reuşit să se reinventeze. Nu zic asta pentru că albumele anterioare ar fi plictisitoare sau repetitive. Pur şi simplu avem de-a face cu un nou mod de abordare a pieselor.  7 piese (mă rog, de fapt sunt  8, daca e să punem la socoteală şi bonus track-ul  ”Way Through Woven Branches”, apărut pe ediţia japoneză ) care te trec prin diverse stări. “Hall Of The Dead” începe cu un riff absolut demenţial, courtesy of Adam Jones/TOOL, prezent pe 2 piese de pe acest album. Ce m-a surprins (în mod plăcut) a fost prezenţa în abundenţă a părţilor de keyboards, fapt oarecum neglijat (sau poate mai putin evidenţiat) pe albumele precedente. Vocea lui Aaron Turner e parcă mai puternică decât oricând, indiferent că e vorba de growls sau de clean vocals. “Ghost Key” are pasaje care îmi aduc aminte de THE CURE; e una din cele mai melodioase piese de pe album, foarte catchy şi cu multe texturi. “Hand Of The Host” e epopeea albumului, prin cele aproape 11 minute ale ei; un lux pe care şi l-au permis cei 5 oameni din ISIS şi deja un trademark pentru ei (cel puţin pe acest album nu există piese mai scurte de 7 minute, bineînteles nepunând la socoteală piesa care dă titlul albumului, un fel de intermezzo/interludiu). Ascultarea albumelor de asemenea factură presupune din start eliminarea gândirii de genul “ok, piesa trebuie să aibă stofa, refren, strofă, refren, solo, refren şi gata“. Trebuie să fii dispus să accepţi provocarea unei piese lungă de 7, 8 sau 10 minute. Asta pentru că, cel puţin în cazul albumului de faţă, reward-ul e mare.

Wavering Radiant“ e un album rotund, mult mai şlefuit decât tot ce au făcut ISIS până acum. Nu am de unde să ştiu dacă e „vina” producţiei sau a producătorului, însă prefer să cred ca e vorba de evoluţia lor ca muzicieni. Elementul de jam session prezent pe albumele anterioare pare să fi căpătat un nou sens, existând mult mai multă coerenţă în piese (mă refer la pasajele instrumentale, care aduc textură peste textură şi construiesc un univers sonor dens, însă plin de surprize). Încercaţi să ascultaţi “20 Minutes, 40 Years“ sau “Threshold Of Transformation“, piesa cu care se închide, magistral, acest album, şi aveţi toate şansele să vă pierdeţi în labirintul dintre note. Întrebarea care rămâne este : vreţi să mai găsiţi drumul spre ieşire?

Reclame

21 de gânduri despre &8222;ISIS – „Wavering Radiant”&8221;

 1. ooo, lume veche noua 🙂
  foarte ciudata combinatie intre instrumentatie si voce. pana sa intre vocalul in scena nici prin cap nu-mi trecea ca e cu ragete. inca ma mai gandesc daca imi place vocea, nu e rea dar parca nici nu-mi spune nimic.
  cat despre lungime, cine asculta opeth si my dying bride ar trebui sa fie obisnuit, zis eu.
  in rest, ce sa spun, ca despre toate recomandarile tale, numai de bine 😀

  o singura intebare: cum suna un album patrat? 😀

 2. @MB & cristi c. : ma bucur ca este pe placul vostru. incercati si albumele precedente. a, si daca aveti drum pe la Budapesta, ISIS au concert acolo in 15 noimbrie. eu,unul, ma duc cu siguranta. e pacat sa ratezi asa ceva, mai ales ca ei ajung foarte rar asa aproape de Romania.

  @ataraxia : mai Andreea, habar nu am cum suna un album patrat. cat priveste faza cu „ragetele”, o sa te citez : „cine asculta opeth si my dying bride ar trebui sa fie obisnuit, zis eu.”. ne-am lamurit 😉 ? ne auzim noi pe aici.

 3. Salut Răzvane. Îmi place asta. Seamănă puţin cu Nahemah, însă e cu totul altceva (ce aiurea sună afirmaţia asta!); mai instrumental, mai elaborat şi mai puţin distorse.

 4. @ggl : haha, seamana , dar e cu totul altceva, intr-adevar :). instrumental is good;). distoarse sunt destule, zic eu. ne cunoastem cumva? vad in link-urile tale tot felul de oameni cunoscuti mie. cum ar fi ioan buteanu, care imi e vecin si fost profesor de literatura romana in liceu, acum 13-14 ani. de moldo nu mai zic :).

  • Da, măi, clar ne cunoaştem. Ultima dată ne-am întâlnit în Cluj pe Bolyai. Mergeam grăbiţi, în direcţii opuse fiecare, iar eu m-am scuzat că nu mai văd bine din cauza foamei.

 5. @ cristi c. : la o a doua auditie, o sa ti se para ca seamana cu death. la a treia, se mai schimba lucrurile :). oricum, primele 2 albume sunt clar mai dure decat restul. insa exista surprize placute si pe-acolo, sa stii.

 6. Lanternativa zice:

  Mie imi place coperta albumului! Serios daca nu…

  Nu stiam de ei, dar ascultandu-i acum pt. prima data, nu mi s-au parut deloc asemanatori cu Death 😦 Serios.

 7. @răzvan: mie chiar mi se făcuse poftă de asphyx. 😛
  în privinţa isis trebuie să fac o corectură: de fapt aveam în colecţie panopticum, dar aşa se întâmplă când aduci mai mult decât poţi asculta înt-o viaţă de om

 8. @ cristi c. : domnule, te inteleg pefect. ma regasesc in aceasta postura de foarte multe ori, insa incerc sa corectez acest „defect”. o veatza avem! sa o traim fara excese!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s