amiina – Kurr (2007)


Amiina - KurrPentru cei care nu ştiu, amiina e numele cvartetului de coarde care i-a însoţit în turnee pe cei de la Sigur Ros, participând şi la înregistrările lor de studio, pe () şi Takk. Cele patru islandeze (Hildur Ársælsdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir, Maria Huld Markan Sigfúsdóttir şi Sólrún Sumarliðadóttir) au făcut în 2004 pasul magic spre o carieră solo de succes. Succes de underground, desigur. Acum, albumul. Singurul punct înşelător e imaginea de pe copertă: nu tricotatul e punctul forte al celor patru. Prezenţa educaţiei clasice se ghiceşte în simţul măsurii, în compoziţiile inteligente mai degrabă decât intuitive. Balansul minunat gradat al compoziţiilor şi producţia impecabilă sunt o bucurie. Printre instrumentele lor preferate se numără sintetizatorul, chitara, harpa celtică, armoniumul, glockenspiel, violoncelul, vioara, viola, kalimba, mandolina şi tot felul de clopoţei. Aceasta e o parte din etichetele aplicate muzicii lor: post-rock, ambient, minimalist, contemporary classical.

Albumul Kurr (2007), singurul lor LP, e o mică, preţioasă capodoperă. M-am îndrăgostit de el de la primele sunete, în care se simte, fără dubiu, vâna nordică. Pentru mine, e muzica unor păpuşi sensibile, bolnave de fragilitate, care au ales să se tratează singure prin meloterapie. Câteodată, te pot vindeca şi pe tine de lipsa de melancolie. Sonorităţile sunt sobre, austere şi emoţionante. Se poate întâmpla ca în timpul audiţiei să-ţi doreşti să te întinzi pe jos, să te scufunzi prin podea sau doar să te topeşti. Când vorbesc, au cele mai delicioase voci cu putinţă. Când cântă, te poartă în locuri inedite şi imaginare. Episodic, frânturi din piesele lor mi-au evocat următoarele: scene emoţionante din copilărie – care nu s-au petrecut, de fapt, niciodată; prezenţa unor prieteni dragi, dar fictivi; venirea circului în oraş; imagini cu cerul pustiu şi cu pădurea norvegiană; sentimentul acut al morţii; sentimentul acut de viaţă. Nu se recomandă celor care se grăbesc la serviciu, întâlnire sau meci – în general celor care se grăbesc.

Anunțuri

16 gânduri despre &8222;amiina – Kurr (2007)&8221;

 1. ora25 zice:

  „muzica unor păpuşi sensibile, bolnave de fragilitate, care au ales să se trateze singure prin meloterapie”. 🙂

  aceste clinchete şi şopocăieli instrumentale sună a paradis din care te pregăteşti să evadezi, ascunzând pilula roz sub pernuţa de poplin brodată cu mătase şi vegheată de îngeraşi agăţaţi de lămpi, pigulind fire de praf de pe lire minuscule. sunt convinsă că ar putea cânta la nervurile aripioarelor de libelulă.

 2. lanternativa zice:

  Multumiri de recomandare. Stilul este profund asemanator cu cel al u_mä si mai putin profund, dar inca asemanator, cu al celor de la Doí. Foarte fain. Si, in plus, coperta mi se pare delicioasa.

  Mi s-a parut ca aud un theremin in Seoul, dar nu numai.

  Iar spiritul nordic l-ai mentionat foarte bine. Ceturile deja au inceput sa se lase din nou peste insorita Scandinavie…

  Cred ca Lupina este piesa mea favorita.

 3. Mă bucur că ţi-a plăcut. Aduce, într-adevăr, cu u_mä; piesele au aceeaşi geografie, dar u_mä sunt mai rockish. Te aşteptăm cu recomandări, după cum spuneam.

 4. Asa-i 🙂

  From the top of my head:
  Pornopop (… and the Slow Songs About the Dead Calm In Her Arms), múm (albumul Summer Makes Good), Stafrænn Hákon (albumul Gummi) [daca nu gasesti ceva si esti interesat/curios, da-mi de stire]

 5. am vazut un documentar pe travel channel despre o tipa (cred ca era frantuzoaica) aflata in excursie in islanda. soundtrack-ul pe intreaga emisiune era „asigurat” de amiina. potriveala mai mare nu cred ca s-a gasit 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s